Opas: Chromebook – kaikki tiedot Chromebook-kannettavista

Kirjoittunut: | 21.04.2019 | Kommentit: 0

Mikä on Chromebook, mitä sillä voi tehdä ja paljonko sellainen maksaa?

Tämä kattava Chromebook-opas auttaa sinua löytämään vastaukset näihin kysymyksiin ja auttaa sinua selvittämään mikäli Chromebook-kannettava on juuri sinulle paras vaihtoehto.

Mikä on Chromebook?

Chromebook on kannettava tietokone, jonka käyttöjärjestelmänä toimii Googlen Chrome OS. Chrome OS -käyttöjärjestelmä on jo muutaman vuoden vanha, sillä käyttöjärjestelmä ja ensimmäiset Chromebook-kannettavat julkaistiin vuonna 2011.

Chromebookin ja Chrome OS -käyttöjärjestelmän tavoitteena on tarjota edullinen, mutta samalla nopea laite ja käyttöjärjestelmä. Google on integroinut muut palvelut hyvin osaksi Chrome OS -käyttöjärjestelmää, joten esimerkiksi Google Play -sovelluskaupan sovellukset toimivat samalla tavalla kuin Googlen Android-käyttöjärjestelmällä varustetulla puhelimella.

Chromebookin käyttäminen vaatii paljon nettiä, sillä monet Chromebookilla toimivista sovelluksista vaatiin nettiyhteyden. Tällaiseksi “nettilaitteeksi” Chromebook ja Chrome OS -käyttöjärjestelmä on suunniteltu. Joidenkin sovellusten käyttäminen kuitenkin onnistuu ilman nettiä, kuten kirjoittaminen Google Docsilla.

Chromebook kannettavia valmistavat monet suositut laitevalmistajat:

Halpa Chromebook Asukselta, joka maksaa alle 300€.
Chromebookit ovat ulkonäöltään tavallisen kannettavan näköisiä.

Kannettavat, tabletit ja Chromeboxit

Kaikki laitteet eivät varsinaisesti ole perinteisiä kannettavia tietokoneita näppäimistön kanssa vaan markkinoilta löytyy erilaisia Chrome OS tablet-tietokoneita. Chrome OS -käyttöjärjestelmää käytetään myös pienissä laitteissa, joita kutsutaan nimellä Chromebox. Chromebox on käytännössä työpöytäversio Chromebookista. Nämä laitteet tarjoavat edullisen vaihtoehdon vaikkapa Windows-pöytäkoneelle.

Asus Chromebox 3 -tietokone, jossa on Chrome OS käyttöjärjestelmä.
Asus Chromebox 3

Tulevaisuus

Helppokäyttöisen ja nopean käyttöjärjestelmän ansiosta Chromebookien suosio tulee todennäköisesti kasvamaan ihan halvimmissa hintaluokissa. Varsinkin niiden keskuudessa, jotka tarvitsevat edullisen kannettavan kirjoittamiseen tai netin selaamiseen. Myös koulujen keskuudessa Chrome OS tulee hallitsemaan markkinoita, koska se on monelle koululle edullinen kokonaisuus ja tarjoaa helpon tavan hallita isojakin määriä Chromebookeja samanaikaisesti.

Chrome OS -käyttöjärjestelmällä tabletteja on jo julkaistu ja monet Chromebookit sisältävät kosketusnäytön. Chrome OS -käyttöjärjestelmä saattaa tulevaisuudessa korvata Android -käyttöjärjestelmän tablettien osalta, koska Android-sovellukset toimivat jo Chromebook-kannettavilla. Android ja Chrome OS myös saattavat yhdistyä tulevaisuudessa yhdeksi kokonaisuudeksi.

Google julkaisi mielenkiintoisen Stadia -pelialustan ja se tulee toimimaan myös Chromebook -kannettavilla. Tulevaisuudessa videopelien pelaaminen onnistuu Chrome OS -käyttöjärjestelmällä varustetulla kannettavalla verkon yli streemaamalla eli kuva prosessoidaan Googlen palvelimilla ja lähetetään verkon yli laitteelle. Useiden mobiilipelien pelaaminen ja sovellusten käyttäminen onnistuu jo Google Play -sovelluskaupasta lataamalla.

Käyttöjärjestelmän ominaisuudet

Chrome OS -käyttöjärjestelmästä löytyy omat hyvät ja huonot puolet.

Chrome OS on turvallisempi kuin Windows -käyttöjärjestelmä mutta samalla Chrome OS on rajoitetumpi kuin Windows. Chromebook on varsin mainio valinta mikäli käytät kannettavaa tietokonetta lähinnä netin selaamiseen tai käytät paljon Googlen palveluita, kuten Google Docsia artikkeleiden kirjoittamiseen.

Hyvää: nopeus, akun kesto, tietoturva, sovellukset ja hinta

Käyttöjärjestelmän yksi hyvistä puolista on sen nopeus. Chrome OS -käyttöjärjestelmä todennäköisesti toimii nopeammin kuin Windows -käyttöjärjestelmä, varsinkin ihan halvimmissa kannettavissa. Käyttöjärjestelmä on myös kohtuullisen yksinkertainen, joten käyttöjärjestelmän ja koneen käyttö on helppoa.

Edullinen hinta. Alle 500€ saat jo hyvän Chromebook-kannettavan, josta löytyy Full HD -näyttö ja riittävästi suorituskykyä pyörittämään kaikkia tarvittavia sovelluksia. Katso Chromebookien tarkemmat tekniset tiedot kattavasta vertailusta hintaluokittain alempaa.

Akun kesto on monissa laitteissa erittäin hyvä. Monet Chromebookit sisältävät erinomaisen akun keston, joka on 10 tunnista jopa 14 tuntiin. Hyvän akkukeston mahdollistaa komponentit, jotka kuluttavat vähän virtaa tai näyttö, jonka resoluutio on vain HD-luokkaa.

Chrome OS -käyttöjärjestelmä sisältää virustorjunnan, joka pysyy aina ajan tasalla automaattisten päivitysten ansiosta. Chromebookin tietoturvaa kehutaan monitasoiseksi, joka suojaa haittaohjelmilta ja viruksilta. Chrome OS -käyttöjärjestelmän tarkoituksena on käyttää muita Googlen sovelluksia, kuten Google Chrome -selainta, joka lisää Chromebookin tietoturvaa.

Chromebook Powerwash -ominaisuudella palautat Chromebookin tehdasasetukset. Tämä on kätevä ominaisuus, jos sinun tarvitsee puhdistaa nopeasti turhat tiedostot koneesta tai jokin on mennyt laitteessa vikaan. Tehdasasetuksien palauttaminen nopeuttaa laitetta, mutta muista varmuuskopioida tärkeät tiedot ja kuvat ennen palautusta, joita laitteella on, koska palauttaminen poistaa kaikki tällaiset laitteesta. Lue lisää tehdasasetusten palauttamisesta tästä.

Chromebookit sisältävät hyvin vähän sisäistä tallennustilaa. Halvoista Chromebookeista löytyy vain 32 gigatavua tallennustilaa. Käytännössä tarvitset tallennustilaa vain sovelluksia varten, joita lataat Google Play -sovelluskaupasta. Muiden tiedostojen ja kuvien säilömiseen käytetään pilvitallennuspalveluja, kuten Google Drivea. Pilvipalveluiden avulla tiedostot ja kuvat ovat aina saatavilla nettiyhteyden avulla laitteesta riippumatta.

Voit käyttää Chromebookia myös ilman internetiä sellaisella tavalla kuin se on suunniteltu eli esimerkiksi kirjoittaminen onnistuu Google Docsilla.

Chromebook kannettavat sisältävät monia mielenkiintoisia ominaisuuksia.
Kevyt Chrome OS -käyttöjärjestelmä toimii sulavasti.

Chromebook sovellukset

Monipuoliset sovellukset ovat Chrome OS -käyttöjärjestelmän vahvuuksia, sillä sovelluksia voi ladata Google Play -sovelluskaupasta, kuten Android-käyttöjärjestelmällä varustetulla puhelimella.

Lataa Chromebookille sovelluksia Google Play -sovelluskaupasta.
Lataa Chromebook -kannettavalle sovelluksia Google Play -sovelluskaupasta.

Sovelluksia löytyy moneen käyttöön.

Sovelluskaupasta löytyy kaikki suositut sovellukset kirjoittamiseen ja muistiinpanojen taltioimiseen, kuten Evernote ja Google Docs. Microsoft tukee myös Chrome OS -käyttöjärjestelmää, sillä Chromebookeille on saatavilla kaikki Microsoftin suositut toimisto-ohjelmat, kuten Word ja Excel.

Kevyt kuvankäsittely tietenkin onnistuu myös Chromebookilla, sillä voit ladata laitteeseen vaikkapa Adobe Photoshop Lightroomin.

Kuten puhelimilla, myös Chromebookilla voi pelata mobiilipelejä tai katsoa elokuvia ja sarjoja Netflixistä.

Chromebook siis sisältää kaikki tutut Googlen sovellukset, koska Chrome OS on Googlen tuote. Eli laitteesta löytyy YouTube, Google Kuvat, Google Maps, Google Play Musiikki ja paljon muita hyödyllisiä sovelluksia.

Huonoa: suorituskyky, riippuvuus Googlesta ja netistä

Chromebookin halpuus näkyy heikkona suorituskykynä. Halpa Chromebook sisältää energiatehokkaita komponentteja. Toisaalta Chromebookia tai Chrome OS -käyttöjärjestelmää ei ole tarkoitettu pelaamiseen tai pyörittämään raskaita ohjelmia, kuten kuvankäsittelyyn tarkoitettuja ohjelmia. Jos tarvitset enemmän suorituskykyä, kannattaa suosiolla katsoa Windows-kannettavien tai Applen tuotteiden suuntaan.

Tästä voi olla montaa mieltä. Mikäli et haluat olla riippuvainen täysin Googlesta, ei tällöin kannata valita Chromebookia. Chromebookin käyttöön tarvitset Google-tilin ja myös kaikki tietosi on tallennettu Googlen palvelimille Google Driven avulla. Tiedot, tiedostot, kuvat, ihan kaikki.

Vähäinen tallennustila voi olla sekä huono, että hyvä juttu. Vähäinen tallennustilan määrä todennäköisesti auttaa laskemaan laitteen hintaa mutta samalla tarvitset yhä enemmän pilvipalveluita. Esimerkiksi tarvitset nettiä kuvien lataamiseen ja näyttämiseen Google Kuvat -palvelusta. Toki kirjoittaminen esimerkiksi Docsilla onnistuu ilman nettiyhteyttä.  

Muita ominaisuuksia

Netin jakaminen Android-puhelimesta Chromebookille on helppoa ja nopeaa. Ominaisuus on nimeltään Instant Tethering eli välitön internetin jakaminen. Chromebook muistaa puhelimesi, kun olet sen kerran yhdistänyt Chromebookin kanssa. Chromebook ilmoittaa kun laitteeseen ei ole saatavilla muuta Wifi-yhteyttä, jolloin voit yhdistää puhelimen nettiin yhtä painiketta painamalla. Eli puhelimen Hotspot ominaisuutta ei tarvitse erikseen laittaa päälle, kun haluat yhdistää puhelimen netin Chromebookiin. Netin jakaminen myös keskeytetään automaattisesti, jos laitteiden välillä ei ole toimintaa. Tämä säästää molempien laitteiden akkua.

Synkronointi laitteiden välillä. Voi jatkaa työtä muilla laitteilla, koska Chrome -selain synkronoi tarvittavat tiedot laitteiden välillä.

Kehitys jatkuu koko ajan, joten uusia ominaisuuksia tulee myös jatkossa.

Video: 10 asiaa, jotka ovat hyvä tietää Chromebookeista.

Chromebook Vs. Windows-kannettavat

Chromebook tarjoaa edullisella hinnalla sekä nopealla käyttöjärjestelmällä hyvän vaihtoehdon kun valitset uutta kannettavaa tietokonetta, mutta onko Chromebookin tarjoamat ominaisuudet riittävät Windows-kannettavia vastaan?

Tässä hieman mietteitä kumpi on sopivampi sinulle.

Käyttötarkoitus. Jos tarvitset tietokonetta vain kirjoittamiseen tai netin selaamiseen, pärjäät todennäköisesti edullisella Chromebookilla. Pelaamiseen ja raskaiden ohjelmien, kuten kuvankäsittely, pyörittämiseen tarvitset Windows-kannettavan. Windows-kannettavalla voi pyörittää enemmän ohjelmia, joten monipuolisuus on Windowsin parempia puolia.

Helppokäyttöisyys. Windowsin monipuolisuuteen Chrome OS vastaa helppokäyttöisyydellään. Helppokäyttöisen käyttöjärjestelmän ansiosta sinun ei tarvitse säätää kannettavan asetuksien kanssa. Chrome OS -käyttöjärjestelmä ei myöskään sisällä ylimääräisiä laitevalmistajan ohjelmia, kuten Windows-kannettavat yleensä sisältävät.

Suorituskyky. Windows-koneista löydät enemmän vaihtoehtoja suorituskyvyn suhteen, koska ne sisältävät tehokkaampia suorittimia ja jopa erillisiä näytönohjaimia. Monista Windows-kannettavista löytyy myös enemmän keskusmuistia. Enemmän keskusmuistia tarkoittaa parempaa sovellusten moniajoa taustalla ja niiden välillä vaihtamista.

Turvallisuus. Chrome OS -käyttöjärjestelmä on todennäköisesti turvallisempi vaihtoehto, kuin Windows. Chromebookit sisältävät virustorjunnan, joka päivittyy automaattisesti taustalla. Windows-kannettavalla joudut asentamaan virustorjunnan itse tai laite saattaa sisältää kolmannen osapuolen virustorjunnan niin sanottuna laitevalmistajan “ylimääräisenä” lisänä.

Hinta. Hintalappu on monille ratkaiseva tekijä, kun laitetta valitaan. Kuten aiemmin todettu, Chromebookit tarjoavat edullisia vaihtoehtoja, jotka toimivat kohtuullisen hyvin. Hinnan puolesta Chromebook on myös hyvä vaihtoehto varakoneeksi tai toiseksi laitteeksi kotiin.

Lyhyesti:

 • Chrome OS: kevyeen, nettipohjaiseen käyttöön. Tietoturva, nopeus, helppokäyttöisyys.
 • Windows: parempi suorituskyky, monipuolisempi käyttöjärjestelmä.

Chromebook -kannettavien ominaisuudet eri hintaluokissa (vertailu)

Chromebook-kannettavia löytyy useista hintaluokista. Ihan edullisimmista Chromebookeista tietenkin löytyy vähemmän ominaisuuksia kuin ylemmän hintaluokan malleista.

Vertailu sisältää yhteensä 46 Chromebook-kannettavan tiedot neljästä eri hintaluokasta. Vertailussa käytettiin apuna lähinnä Gigantin, Powerin ja Verkkokauppa.comin valikoimaa. Vertailun tuloksena voi todeta, että eniten vaihtoehtoja löytyy alle 500€ hintaluokasta. Tällainen laite hintaluokan yläpäässä sisältää yleensä Full HD IPS -näytön, 64 gigatavua eMMC tallennustilaa sekä 4 gigatavua keskusmuistia.

Monet laitteet ovat painoltaan kevyitä, koska näytön koko on 14 tuumaa tai vähemmän. Tuttu näky Chromebookeissa on energiatehokas suoritin, jonka ansiosta Chromebookeissa on yleensä erittäin hyvä akun kesto. Parhaimmillaan akkujen luvataan kestävän jopa 14 tuntia.

Liitäntöjen osalta Chromebookit sisältävät USB 3.0 ja USB-C -liitäntöjä. Uusimmista kannettavista ei enää löydy HDMI -liitäntää, joten tällä hetkellä se löytyy lähinnä edullisista Chromebookeista. Muistikorttipaikka ja 3.5 mm kuulokeliitin ovat tuttuja näkyä jokaisessa hintaluokassa.

Alapuolelta löytyy koneiden teknisiä tietoja jaoteltuna neljään eri hintaluokkaan, joita ovat alle 350€, 350€ – 500€, 500€ – 700€ ja yli 700€ maksavat Chromebookit. Osa tiedoista perustuu vanhempiin malleihin, joten tiedot todennäköisesti muuttuvat hieman tulevaisuudessa.

Alle 350€

Halvimmat Chromebook -kannettavat maksavat jopa alle 300€. Alla olevat tiedot perustuvat 12 vertailussa olleen koneen tietoihin.

Näiden edullisten laitteiden tyypilliset ominaisuudet:

 • Resoluutio: HD (1366 x 768 pikseliä). Yleinen resoluutio halvoille Chromebook -kannettaville on HD -tasoa. Mikäli tarkoituksena on katsella elokuvia ja videoita Chromebookilla, kannattaa tällöin panostaa vähintään Full HD -resoluution näyttöön.
 • Paneeli: TN tai IPS. TN -paneeli on hyvin yleinen näky näissä halvoissa Chromebookeissa. IPS -paneelin värintoisto ja katselukulmat ovat paremmat kuin TN -paneelissa. Joissakin Chromebookeissa saattaa myös olla käytössä SVA -paneeli.
 • Suorituskyky: Intelin Celeron tuplaydinprosessori on yleinen löytö halvoissa Chromebookeissa ja grafiikoista vastaa Intel HD Graphics 500 tai Intel HD Graphics 400 -grafiikkapiiri. Käytännössä kaikissa edullisissa Chromebookeissa on 4 gigatavua keskusmuistia, kun taas kalliimmissa versioissa on yleisesti 8 gigatavua.
 • Tallennustila: 32 gigatavua eMMC -tallennustilaa. Kalliimmissa malleissa 64 tai jopa 128 gigatavua.
 • Liitännät: Tässä 12 koneen vertailussa viidestä mallista löytyi HDMI -liitäntä, jolla liität Chromebookin ulkoiseen näyttöön. Myös USB-C -liitäntä löytyy useimmista malleista tässäkin hintaluokassa.
 • Ei taustavalaistua näppäimistöä: Vertailussa oli 12 konetta ja yhdestäkään ei löytynyt taustavalaistua näppäimistöä. Jos kirjoitat paljon pimeässä huoneessa ja taustavalaistu näppäimistö on tärkeä, joudut maksamaan jopa yli 500€ Chromebookista.
 • Akkukesto ja paino: Kaikissa koneissa akun kestoksi luvataan 10 tuntia tai enemmän. Monet vertailussa olleista koneista painaa alle 1.5 kilogrammaa.

Lyhyesti: näiltä halvoilta Chromebookeilta ei kannata odottaa kovin hyvää suorituskykyä tai näyttöä, mutta akkukesto on yleisesti hyvällä tasolla ja monet koneista ovat kevyitä sekä kooltaan pieniä.

Edullinen Lenovo Chromebook S330 kannettava tietokone
Lenovo Chromebook S330, hinta 329€.

350€ – 500€

Suurin osa Chromebook -kannettavista näyttäisi sijoittuvan tähän hintaluokkaan, sillä vertailussa oli peräti 17 Chromebookia.

Yleiset ominaisuudet:

 • Näytön koko ja resoluutio: Yleisiä kokoja näytölle ovat 11.6 tuumaa ja 14 tuumaa. Resoluution osalta kymmenessä koneessa on Full HD (1920 x 1080 pikseliä) -näyttö ja seitsemässä koneessa on vielä alhaisempi resoluutio eli HD (1366 x 768 pikseliä). IPS -näyttöpaneeli on jo yleinen näky tässä hintaluokassa.
 • Kosketusnäyttö: Tässä hintaluokassa jo kohtuullisen yleinen löytö, koska yhdeksässä koneessa sellainen on. Myös useissa malleissa näytön saa käännettyä täydet 360 astetta eli näppäimistön taakse.
 • Suoritin: Suorittimien osalta valinnan varaa löytyy. Yleisiä valintoja ovat MediaTek neliydinsuoritin, Intel Celeron neliydinsuoritin, Intel Pentium neliydinsuoritin ja Intel Celeron tuplaydinsuoritin.
 • Grafiikka ja muu suorituskyky: Grafiikkaa monissa malleissa luo Intel HD Graphics 500 -grafiikkapiiri. 4 gigatavua keskusmuistia on myös tavallinen näky tässä hintaluokassa.
 • Tallennustila: 64 gigatavua eMMC -tallennustilaa löytyi vertailun perusteella 11:ssä koneessa ja muissa oli 32 gigatavua.
 • Liitännät: USB 3.0 ja/tai USB-C -liitäntä pitäisi löytyä useimmista malleista. Kuudessa koneessa oli myös HDMI -liitäntä ulkoisen näytön kytkemiseen. Osassa koneista oli myös mahdollisuus ladata laitetta USB-C -liitännän kautta.
 • Ei taustavalaistua näppäimistö: Alhainen hinta näkyy usein jossakin kohtaa konetta ja tässä tapauksessa se on hyvin usein taustavalaistuksen puute.
 • Akun kesto ja paino: Akun kesto kaikissa koneissa luvataan olevan 10 tuntia tai enemmän. Painon puolesta lähes kaikki ovat alle 1.5 kilogrammaa painavia.

Lyhyesti: Full HD IPS -näyttö tarjoaa tässä hintaluokassa jo hyvää vaihtoehtoa, jos tarkoituksena on käyttää laitetta videoiden ja elokuvien katseluun.

Asus Chromebook C523 kannettava tietokone Full HD -kosketusnäytöllä
Asus Chromebook C523, hinta 499€

500€ – 700€

Vertailussa 9 koneen tiedot 500€ – 700€ hintaluokassa.

 • Näyttö: Kooltaan näytöt ovat 15.60 tuumaa ja resoluutioksi löytyy kaikista Full HD tai jopa parempi. IPS -näyttöpaneeli löytyy kaikista koneista ja myös kosketusta tukevaa näyttöä sopii odottaa tässä hintaluokassa.
 • Suoritin: Yleisin suoritin on Intel Celeron neliydinsuoritin tai Pentium neliydinsuoritin. Joissakin malleissa on Intel Celeron tuplaydinsuoritin.
 • Muu suorituskyky: Grafiikasta koneissa vastaa Intelin HD Graphics 500 tai HD Graphics 505 -piiri. Resoluutiosta riippuen koneessa voi olla myös hieman parempaa tarjoava piiri, kuten 610. Viidessä koneessa keskusmuistia on käytössä 8 gigatavua ja lopuissa sitä löytyy 4 gigatavua.
 • Tallennustila: 64 gigatavua eMMC tallennustilaa on tuttu näky tämän hintaluokan koneissa, koska tämä määrä on käytössä jokaisessa laitteessa.
 • Liitännät: HDMI -liitäntä ei ollut käytössä yhdessäkään vertailuista koneista, vaan sen sijaan löytyy USB 3.0 ja USB-C -liitännät.
 • Taustavalaistu näppäimistö: Kyllä. Löytyy useimmista koneista.
 • Akun kesto ja paino: Neljässä koneessa valmistajan ilmoittama akun kesto on jopa 14 tuntia, joka on erittäin hyvä lukema. Lähes kaikkien koneiden painoksi kerrotaan olevan yli 1.5 kiloa, joten kevyempää konetta etsiessä kannattaa katsoa halvempia malleja.

Lyhyesti: Edullisten Chromebook-kannettavien hintaan vaikuttaa muun muassa pienempi näytön koko, kun tässä hintaluokassa yleinen koko on 15.6 tuumaa ja myös resoluutio on Full HD -luokkaa. Suorituskyvyn voi olettaa olevan kohtuullisella tasolla, kun useimmissa koneissa on käytössä neliydinsuoritin ja 8 gigatavua keskusmuistia.

Acer Chromebook Spin 15 pitkällä akunkestolla ja kääntyvällä Full HD kosketusnäytöllä
Acer Chromebook Spin 15, 669€

Yli 700€

Iso osa Chromebook-kannettavista on suhteellisen edullisia alle 700€ hinnalla mutta joukon yläpäähän mahtuu myös mielenkiintoisia vaihtoehtoja, joista kalleimmat saattavat maksaa jopa yli 1000€.

Tässä on 8 Chromebookin tiedot yli 700€ hintalapulla:

 • Näyttö: Vähintään Full HD -resoluutio mutta enemmän pikseleitä on tarjolla mikäli sellaista kaipaa. Kolmessa mallissa käytössä oli 2256 x 1504 pikselin resoluutio ja yhdessä oli 2400 x 1600 pikselin resoluutio. IPS -paneeli ja kosketusnäyttö löytyvät myös. Kuudessa koneessa näyttö kääntyi täydet 360 astetta näppäimistön taakse ja yhdestä koneesta näppäimistön sai irroitettua.
 • Suorituskyky: Hyvää suorituskykyä tarjoaa Intelin Core i5 -neliydinsuorittimet, joka löytyi neljästä koneesta. Kolmessa koneessa suorituskyvystä vastaa Intel Core i3 -tuplaydinsuoritin ja yhdessä oli käytössä Intel Core m3 -tuplaydinsuoritin. Seitsemässä koneessa oli käytössä Intel UHD Graphics 620 -grafiikkapiiri ja keskusmuistia on 8 gigatavua.
 • Tallennustila: 64 gigatavua eMMC tallennustilaa löytyi kuudesta koneesta ja kahdessa sitä oli 128 gigatavun verran.
 • Liitännät: HDMI -liitäntä ei ollut käytössä yhdessäkään vertailuista koneista, vaan sen sijaan löytyy USB 3.0 ja USB-C -liitännät.
 • Taustavalaistu näppäimistö: Kyllä. Taustavalaistu näppäimistö oli käytössä jokaisessa koneessa.
 • Akun kesto ja paino: Viidessä laitteessa akun kestoksi valmistajan toimesta kerrotaan olevan 10 tuntia ja muissa enemmän. Neljän laitteen painoksi on ilmoitettu alle 1.5 kilogrammaa ja vastaavasti neljän koneen paino on yli 1.5 kilogrammaa.

Lyhyesti: Hyvää suorituskykyä tarjoavat Intelin Core i5 ja i3 -suorittimet sekä parempaa grafiikkaa tarjoava Intel UHD Graphics 620 -grafiikkapiiri. Jos Full HD -resoluutio ei riitä, on tässä hintaluokassa tarjolla myös muita vaihtoehtoja korkeamman resoluution muodossa.

Acer Chromebook Spin 13 on kalliimpi Chromebook Core i3 -suorittimella ja kääntyvällä QHD -kosketusnäytöllä.
Acer Chromebook Spin 13, jonka hinta on 849€

Chromebook kokemuksia käyttöjärjestelmästä ja laitteista

Chromebookeja on markkinoilla jo paljon, joten arvosteluja ja kokemuksia näistä laitteista löytyy vielä enemmän. Netin keskustelupalstoilla ja arvosteluissa puhutaan paljon, joten tästä löydät tiivistetysti mielipiteitä Chromebookeista ja niiden käytöstä.

Yleisesti Chromebookeja kehutaan niiden nopeudesta ja helppokäyttöisyydestä.

Nämä ovat juuri niitä asioita, joita Google yrittää tällä käyttöjärjestelmällä saavuttaa. Kehuja saa myös turvallisuus, akun kesto sekä virransäästöön liittyvät ominaisuudet ja se, että Chromebookit yksinkertaisesti toimivat hyvin.

Miinuksina mainitaan esimerkiksi näppäinten oikotiet, jotka eroavat Windows-koneiden vastaavista sekä tulostamisen hankaluus. Tosin tulostamisen kanssa asiat ovat menossa parempaan suuntaan.

Lisää tietoa Chromebookeista ja arvosteluista löydät näiltä mainioilta sivuilta:

Chromebook tarjous

Chromebookeista löytyy välillä hyviä tarjouksia, joka tekee Chromebookista entistä houkuttelevamman vaihtoehdon Windows-kannettavan tilalle.

Chromebook-kannettavien tarjouksien suuruus vaihtelee 50€ – 150€ välillä. Näitä 150€ suuruisia alennuksia löytyy enemmän Chromebookeista, joiden normaalihinta on yli 800€.

Jo valmiiksi edullisista Chromebookeista löytyy tarjouksia, jolloin laitteen hinta saattaa mennä alle 200€.

Tarjouksien suuruus myös vaihtelee verkkokauppojen suhteen.

Nämä Chromebookit löytyvät jo Tekniikkadiilit -sivuilta:

Yhteenveto

Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmä tarjoaa mielenkiintoisia ominaisuuksia, joihin lukeutuvat esimerkiksi tietoturva ja helppokäyttöisyys. Akunkeston puolesta Chromebookit sopivat erinomaisesti kokopäiväiseen käyttöön. Laitteet ovat usein hyvin kevyitä, joten kannettava on helppo ottaa mukaan esimerkiksi reppuun koulupäivän ajaksi.

Chromebook on sinulle erinomainen valinta, jos pääsääntöisesti käytät Googlen palveluita. Monipuoliset Googlen palvelut yhdistettynä käyttöjärjestelmän helppokäytöisyyteen takaavat mukavan käyttäjäkokemuksen sellaisille ihmisille, jotka eivät halua käyttää aikaa turhaan “säätämiseen” koneen kanssa.

Onko Chromebook sinun mielestäsi hyvä vaihtoehto?

Lisää aiheesta:

Kirjoittunut: 21.04.2019

Avainsanat: ,

11 021 katselukerrat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Logitech G213 Prodigy pelinäppäimistö Logitechin Mech-Dome näppäinkytkimillä

Logitech G213 Prodigy pelinäppäimistö

Hinta: 49€

Lisätty: 13.05

Verkkokauppaan »

Lisätietoja »

Sony Xperia XA2 älypuhelin nykyään jo pienellä 5,2 tuuman näytöllä

Sony Xperia XA2

Hinta: 169€

Lisätty: 13.05

Verkkokauppaan »

Lisätietoja »