Razer Huntsman Elite arvostelu

Kirjoittunut: | 11.05.2019 | Kommentit: 0

Razer Huntsman Elite arvostelu: erinomaisen kallis näppäimistö hieman bugisella ohjelmistolla varustettuna

Pöydän kuninkaaksi vaihtui kesäkuussa 2018 julkaistu Razer Huntsman Elite näppäimistö. Tieltä sai poistua Razerin BlackWidow Chroma.

Otetaan heti alkuun hinta pois alta.

Razer Huntsman Elite näppäimistön normaalihinta kirjoitushetkellä on 220€. Tämä on paljon rahaa näppäimistöstä. Itselle tämä näppäimistö päätyi ostoon, kun sitä myytiin alennuksessa vain 89 euron hinnalla. Näitä näppäimistöjä ei tarjouksessa ollut montaa kappaletta, sillä Telian verkkokaupan sivuilla ilmoitettiin hyvin nopeasti näppäimistöjen loppuneen. Tämä kuitenkin osoittaa, että näppäimistöstä löytyy enemmän tarjouksia lähitulevaisuudessa.

Razer Huntsman Elite arvostelu on ensimmäinen arvostelu itselleni ja myös ensimmäinen arvostelu Tekniikkadiilit.fi sivuilla.

Rakenne

Razer Huntsman Elite -näppäimistön rakenne on erittäin jämäkkä. Näppäimistön päällinen puoli on mattapintaista alumiinia, mutta pohja ja sivut ovat muovia. Näppäimistön pohjasta löytyy 6 kumilätkää, jotka estävät näppäimistön liukumisen pöydällä. Kaltevuutta saa myös säädettyä kahdelle eri tasolle pohjasta löytyvillä jaloilla.

Razer Huntsman Elite arvostelu: kestävä ja jämäkkä rakenne
Razer Huntsman Elite näppäimistö

Razerin näppäimistöt ja muut oheislaitteet tunnetaan valaistuksesta, eikä se ole poikkeus Huntsman Elite -näppäimistön kohdalla. Jokainen näppäin on valaistu ja ledit kiertävät myös näppäimistön reunaa jokaisella sivulla. Valaistusta hallitaan Razer Synapse -ohjelmistolla.

Huntsman Elite on täysikokoinen näppäimistö eli se siis sisältää numeronäppäimistön. Oikeassa yläreunassa on kolme painiketta median hallintaan sekä monikäyttöinen digitaalinen valintarengas.

Näppäimistön mukana tulee irrotettava rannetuki. Rannetuen pinta on lähes kokonaan keinonahkaa, mutta reunoja kiertää metallinen kaistale. Omassa käytössä tämä kaistale hieman hiertää rannetta, kun kättä siirtää sivuttain näppäimistöllä. Valaistus löytyy myös rannetuesta. Rannetuen sivuja kiertää 20 vaiheinen alue, joka valaisee hieman pöydän pintaa.

Näppäimistön punottu kuitukaapeli ei ole irrotettavaa mallia. Kaapelin kiinnityskohta saa hieman miinusta, koska sitä ei ole sijoitettu keskelle näppäimistön reunaa, vaan sijaitsee enemmän oikealla puolella.

Näppäimistö liitetään tietokoneeseen kahta USB-liitäntää käyttäen
Kaksi USB-liitintä Razer Huntsman Elite näppäimistössä

Näppäimistö liitetään tietokoneeseen kahta USB-liitäntää käyttäen. Näistä toinen siirtää dataa ja toinen on pelkkää valaistusta varten. Kahdesta liitännästä huolimatta Razer Huntsman Elite ei sisällä esimerkiksi USB-läpivientiä. Kaapeli on myös kohtuullisen jäykkä ja kestävä, joten pidemmässä käytössä kaapeli tuskin hajoaa. Pakkauksen mukana toimitettu kumikiinnike helpottaa ylimääräisen kaapelin sitomista yhteen.

Razer Huntsman Elite näppäimistön kaapeli ja sen kiinnitykseen käytettävä kumilenkki
Kaapeli ja mukana tullut kumikiinnike

Ennen Huntsman Eliteä minulla oli käytössä Razer BlackWidow Chroma. BlackWidow Chroma -näppäimistössä oli 5 erillistä makronäppäintä vasemmalla reunalla, mutta Huntsman Elite -näppäimistössä sellaisia ei ole.

Makronäppäinten sijaan Huntsman Elite -näppäimistöstä löytyy erilliset painikkeet median hallintaan oikeasta yläreunasta. Painikkeita löytyy kolme kappaletta sekä monikäyttöinen digitaalinen valintarengas, joilla onnistuu esimerkiksi musiinkin toiston pysäyttäminen, seuraavan kappaleen valinta ja äänenvoimakkuuden säätäminen.

Nämä painikkeet ovat erittäin hyödyllisiä ja Razer Synapse -ohjelmalla näihin painikkeisiin voi sellaisia toimintoja lisätä kuin itse haluaa. Ensisijaisesti äänenvoimakkuuden hallintaan tarkoitettu valitsin antaa tunnollisesti hyvin palautetta sekä ledien väri muuttuu valkoiseksi. Väri muuttuu valkoiseksi myös silloin, kun muu valaistus ei ole käytössä.

Razer Huntsman Elite näppäimistössä on erilliset mediapainikkeet oikeassa yläkulmassa
Razer Huntsman Eliten mediapainikkeet

Nopea ja kevyt Opto-Mechanical -kytkin

Mekaanisen näppäimistön tärkein asia. Huntsman Elite -näppäimistössä on käytössä Razerin Opto-Mechanical -kytkimet. Näitä kytkimiä Razer kehuu kevyiksi ja nopeiksi.

Razerin Opto-Mechanical -kytkin
Razer Opto-Mechanical -kytkin

Hieman tietoa Opto-Mechanical -kytkimistä. Painalluksen tunnistaminen tapahtuu optisesti kytkimen sisällä olevan sensorin avulla. Opto-Mechanical -kytkimissä ei siis tapahdu metallista kontaktia, vaan tunnistaminen tapahtuu valon avulla. Tämän ansiosta näppäimen painaminen pystytään rekisteröidä nopeammin ja kytkimien kestävyys on parempi. Kestävyyden kerrotaan olevan jopa 100 miljoonaa painallusta, kun muiden valmistajien kytkimien kestävyyden kerrotaan olevan 50 miljoonaa painallusta.

Valitettavasti omat kokemukset muista mekaanisista näppäimistöistä ja kytkimistä ovat vähäiset. Pidemmässä käytössä tätä ennen on ollut vain Razer BlackWidow Chroma -näppäimistö, joka käyttää Razer Green -kytkimiä. Näiden kahden kytkimen välillä voi todeta, että Opto-Mechanical -kytkin on todella kevyt 45 g painallusvoimalla ja 1,5 mm painallusetäisyydellä.

Kirjoittaessa kytkin toimii hyvin. Voin sanoa, että paremmalta kirjoittaminen tuntuu tällä Huntsman Elite -näppäimistöllä kuin BlackWidow Chroma -näppäimistöllä. Pelikäytössä näppäimistö toimii myös erittäin hyvin. Tämä ei tietenkään ole mikään yllätys, sillä näppäimistöä mainostetaan pelinäppäimistöksi nopean ja kevyen kytkimen ansiosta.

Näppäinhattujen fontti on tyylikäs ja siisti verrattuna edelliseen näppäimistöön. Tyylikkyyttä lisää myös valaistus, joka valaiseen jokaisen kirjaimen.

Fontti on selkä ja tyylikäs Huntsman Elitessä verrattuna edellisiin näppäimistöihin
Fontti on selkeä

Näppäimistön tiedot

 • Ulkomitat: 44.6 x 14 x 3.6 cm (44.6 x 23 x 3.6 cm rannetuen kanssa)
 • Paino: noin 1.2 kg (noin 1.6 kg rannetuen kanssa)
 • Kytkimet: Razer Opto-Mechanical -kytkimet. Kestävyys jopa 100 miljoonaa painallusta, 1,5 mm painallusetäisyys, 45 g painallusvoima
 • Rakenne: päältä alumiinia, pohja ja sivut muovia. Rannetuki päältä keinonahkaa
 • Valaistus: Razer Chroma -valaistus. Jokaisen näppäimen saa valaistua erikseen. Näppäimistön reuna ja rannetuki sisältävät myös valaistuksen. Valaistuksen muokkaaminen onnistuu Razer Synapse -ohjelmalla
 • Erilliset painikkeet median hallintaan
 • Pehmustettu rannetuki, joka sisältää valaistuksen
 • Punottu kuitukaapeli, kaksi USB-liitäntää
 • 10 näppäimen rollover, 100 % anti-ghosting
 • Ohjelmisto Razer Synapse 3
 • Hinta noin 220€

Razer Synapse ohjelmisto

Razer tekee hyvää työtä itse näppäimistöjen suhteen, mutta ohjelmiston suhteen olisi parannettavaa.

Razer Synapse automaattisesti asensi itsensä tietokoneelle, kun tunnisti uuden laitteen, jota ei aiemmin oltu liitetty tietokoneeseen. Tämä toimi erittäin hyvin, koska ylimääräistä aikaa ei tarvinnut käyttää ohjelmiston asentamiseen. Ohjelmisto vaatii tunnuksen käytön, että asetukset voi synkronoida pilveen sekä eri tietokoneiden välillä kätevästi.

Ohjelmisto on kohtuullisen helppokäyttöinen, kun siihen alun jälkeen tottuu. Tärkeimmät asiat löytyvät helposti ylhäältä navigointipalkista. Nämä tärkeät asiat ovat siis valaistuksen muokkaaminen ja makrojen luominen.

Razer Synapse on kohtuullisen selkeä ja helppokäyttöinen
Razer Synapse ohjelmisto

Makrojen luominen onnistuu helposti ohjelmistolla. Luominen onnistuu myös niin sanotusti lennosta suoraan näppäimistöllä (FN + F9). Macro-valikosta makron luominen aloitetaan lisäämällä uusi makro. Sen jälkeen asetuksista saa valittua haluamansa jutut, kuten vaikkapa hiiren liikkeen seurannan, jonka jälkeen itse makro äänitetään ja makro yhdistetään haluamaansa näppäimeen.

Makrot voidaan yhdistää toimimaan suoraan yhtä näppäintä painettaessa tai sen voi yhdistää toimivaksi Hypershift-painikkeen kanssa (FN-näppäin). Ohjelmisto näyttää mihin näppäimeen olet yhdistämässä toimintoa tai mihin näppäimiin on jo yhdistetty makro.

Makrojen tallentaminen Synapsella on helppoa
Makrojen tallentaminen Synapsella

Valaistuksen muokkaaminen onnistuu Chroma Studiolla.

Efektejä on yhteensä 11: Ambient Awareness, Audio Meter, Breathing, Fire, Reactive, Ripple, Spectrum Cycling, Starlight, Static, Wave ja Wheel. Näistä efekteistä löytyy varmasti jokaiselle jotakin. Jos ei löydy valmiita, niin Chroma Studiolla onnistuu suhteellisen helposti eri efektien yhdistely. Ohjelmisto itse osaa näyttää miltä lopputulos näyttää itse näppäimistöllä, kun efektejä yhdistelee toisiinsa. Efektejä yhdistelemällä saa kyllä aikaan hienoja ja mielenkiintoisia valaistuksia, mutta kaikki efektit eivät tunnu toimivan toistensa kanssa.

Esimerkkinä Fire ja Wheel efektit, jotka ovat myös omia suosikkeja, eivät jostain syystä näy toistensa “päällä” eli vain toinen näistä efekteistä näkyy ja toinen katoaa toisen alle. Tämä saattaa olla myös yksi bugi, joita löytyy aika paljon Razerin softasta.

Valaistuksen muokkaaminen Chroma Studiolla
Chroma Studio, jolla hallitaan näppäimistön valaistusta

Ongelmat

Ongelmia ja bugeja on ohjelmiston kanssa ilmaantunut. Joitain näistä bugeista on onnistuttu korjaamaan ohjelmistopäivityksillä.

Tosin yksi bugeista ilmeni päivityksen yhteydessä, kun koko ohjelmisto jäätyi ja päivittäminen onnistui vasta tietokoneen uudelleenkäynnistyksen jälkeen.

Tietokoneen käynnistyttyä ohjelmisto kirjautuu ja synkronoituu automaattisesti, mutta toisinaan tietokoneen käynnistyttyä Razer Synapse -ohjelmisto ei jostain syystä anna kirjautua sisään. Uudelleenkäynnistäminen korjaa tämän.

Ohjelmiston valikosta löytyy vaihtoehto ohjelmiston automaattiselle käynnistykselle. Ohjelmisto käynnistyy siitä huolimatta, vaikka tämän valikosta laittaisi pois päältä. Juuri ennen tämän arvostelun julkaisua ohjelmistopäivitys näyttäisi korjanneen tämän bugin.

Global Shortcuts -ominaisuudella saa luotua näppäinyhdistelmiä, jotka toimivat jokaisella profiililla. Itse tätä ominaisuutta testasin profiilin vaihtamiseen ja esimerkiksi tietyn nettisivun avaamiseen. Ominaisuus kuitenkin toimii vähän harvakseltaan, kun haluttu näppäinyhdistelmä ei tee mitään. Näiden näppäinyhdistelmien käyttö aiheutti nopeasti turhautumista, joten käyttö jäi vähäiselle.

Razer Synapse Clobal Shortcut -ominaisuus
Global Shortcuts ominaisuus

Pakkauksen mukana tulevissa ohjeissa kerrotaan, että FN-painiketta + menunäppäintä painamalla voi vaihtaa näppäimistön sisäiseen muistiin tallennettuja profiileja. Profiilin vaihtaminen onnistuu mainiosti. Ohjeissa tosin kerrotaan, että menunäppäin vaihtaa väriä osoittaakseen käytössä olevan profiilin, mutta näppäimen väri pysyy aina valkoisena. Muita värejä pitäisi olla punainen, vihreä, sininen ja syaani.

Razer Synapse 3 ohjelmisto on kuitenkin parantunut vuosien aikana. Tämä uusin versio on korjannut muutamia ärsyttäviä asioita. Aiemmin näppäimistön valaistus saattoi jäädä päälle kun tietokoneen sammutti. Tätä ei enää tapahdu Synapse 3 version kanssa. Valaistus meni myös päälle painettaessa mitä tahansa näppäintä tietokoneen ollessa pois päältä. Valaistu ei myöskään sammunut ennen kuin tietokoneen laittoi päälle tai USB-kaapelin irrotti tietokoneesta.

Yhteenveto

Jokapäiväisessä käytössä Razer Huntsman Elite näppäimistö on ollut loistava. Kirjoittaminen tuntuu hyvältä ja klikkausten ääni on miellyttävä. Omia suosikkeja näppäimistössä ovat mediapainikkeet sekä tyylikäs Razer Chroma-valaistus.

Ovatko nämä Huntsman Elite näppäimistö tarjoamat ominaisuudet riittävät hintaan nähden? Omasta mielestä eivät riitä, koska markkinoilta löytyy edullisempia ratkaisuja. Tarjouksessa ollessaan Huntsman Elite tarjoaa hyvää vastinetta rahoille, kuten omalla kohdalla kävi.

Razer Huntsman Elite Telialta
Kuvakaappaus Telian sivuilta

Mikäli Opto-Mechanical -kytkimet kiinnostavat, löytyy tähän ratkaisu Razer Huntsman näppäimistön muodossa. Huntsman näppäimistöstä puuttuvat mediapainikkeet, rannetuki sekä valaistus näppäimistön reunoilta. Mutta hinta on paljon edullisempi, sillä Razer Huntsman näppäimistöä myydään parhaimmillaan alle sadalla eurolla.

Katso hinta: Razer Huntsman.

Hieman vertailua muihin näppäimistöihin.

Markkinoilta löytyy useita muita vaihtoehtoja tässä noin 200€ hintaluokassa. Tässä hieman vertailua mitä nämä näppäimistöt tarjoavat Huntsman Eliteä vastaan.

 • Corsair K95 RGB Platinum: 169€
 • Logitech G513: 169€
 • Razer BlackWidow Elite: 184,90€

Corsair K95 RGB Platinum -näppäimistöä saa esimerkiksi Cherry MX Speed -kytkimillä tai MX Brown -kytkimillä varustettuna. Corsairin näppäimistöstä löytyy painikkeita median hallintaan, rannetuki, makropainikkeita sekä valaistus. Hintaa kirjoitushetkellä on 169€, joka on huomattavasti vähemmän kuin Razerin testissä ollut näppäimistö. Suurin ero löytyy siis kytkimistä, joiden kohdalla ero jää kohtuullisen pieneksi mikäli valinta kohdistuu MX Speed -kytkimiin.

Logitech G513 Romer-G Tactical tai Romer-G Linear -kytkimillä. G513 näppäimistö tarjoaa valaistuksen, rannetuen ja USB-läpiviennin. Erillisiä painikkeita median hallintaan ei löydy, vaan musiikin toiston hallinta on yhdistetty F9 – F12 -painikkeisiin. Hinta 169€.

Razer BlackWidow Elite -näppäimistö tarjoaa hyvin samoja ominaisuuksia Huntsman Eliten kanssa. Tyylikäs valaistus, mediapainikkeet ja rannetuki. BlackWidow Elite käyttää Razerin Yellow -kytkimiä ja tästä näppäimistö löytyy myös USB-läpivienti, johon voi yhdistää esimerkiksi hiiren.

Tarjoaako Razer Huntsman Elite sinun mielestäsi tarpeeksi yli 200€ hinnalla?

Katso myös:

Razer Huntsman Elite

220 EUR
9

Rakenne

9.5/10

Ominaisuudet

9.5/10

Ohjelmisto

8.0/10

Plussaa

 • Kestävä rakenne
 • Opto-Mechanical -kytkin
 • Erilliset mediapainikkeet

Miinusta

 • Kallis hinta
 • Ohjelmistossa on parannettavaa

Kirjoittunut: 11.05.2019

Avainsanat:

837 katselukerrat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Logitech G213 Prodigy pelinäppäimistö Logitechin Mech-Dome näppäinkytkimillä

Logitech G213 Prodigy pelinäppäimistö

Hinta: 49€

Lisätty: 13.05

Verkkokauppaan »

Lisätietoja »

Sony Xperia XA2 älypuhelin nykyään jo pienellä 5,2 tuuman näytöllä

Sony Xperia XA2

Hinta: 169€

Lisätty: 13.05

Verkkokauppaan »

Lisätietoja »